Dezbateri si schimbari privind plata defalcata a TVA


Dezbaterile asupra ordonantei privind plata defalcata a TVA, in scopul de a gasi o formula mai buna a legii, a fost amanata din nou de senatorii din Comisia pentru bugete. Premierul Mihai Tudose anuntase anterior ca masura va fi modificata in Parlament, in concordanta cu propunerile rezultate din discutiile cu reprezentantii mediului de afaceri.

Initial, Guvernul dorea ca toate firmele sa aplice split TVA, obligatoriu de la 1 ianuarie 2018. Ppotrivit unui amendament aprobat ulterior de senatorii din comisia de buget-finante s-a propus ca acest mecanism de colectare a TVA sa fie obligatoriu de la 1 ianuarie 2018 doar pentru firmele aflate in insolventa sau faliment, pentru cele care au datorii la plata TVA, pentru companiile cu capital de stat.

Celelalte companii vor putea aplica in mod facultativ pentru plata defalcata de TVA de la 1 ianuarie, insa obligativitatea va fi introdusa abia in 2019 daca sistemul se va dovedi functional. Acesta mai prevede ca este eliminata amenda la prima abatere, fiind inlocuita cu un avertisment, cu argumentul complexitatii sistemului si al timpului scurt de implementare. De asemenea, contul va putea fi executat silit numai pentru plata TVA.

Vezi ce probleme s-au semnalat dupa 2 saptamani de aplicare a platii defalcate a TVA pe www.juridice.ro