Ce trebuie sa stii despre plata defalcata a TVA-ului pentru a nu fi sanctionat


Dorim sa le aducem la cunostinta clientilor si partenerilor ca, incepand cu 1 octombrie, noul mecanism de colectare si plata defalcate a TVA-ului impus de Guvern prin Ordonanta 23/2017 este optional si ii asiguram pe aceasta cale ca solutia software furnizata de catre OptimallSFA este pregatita pentru acest pas si nu le va afecta in mod negativ activitatile zilnice care implica preluarea de comenzi, retururi sau incasari.

Potrivit comunicatului de presa dat de Guvern Persoanele impozabile inregistrate in scopuri de TVA vor avea obligatia, de la 1 ianuarie 2018, de a detine si gestiona un cont de TVA pentru incasarea si plata TVA aferente operatiunilor taxabile (achizitii de bunuri/servicii, livrari de bunuri/prestari servicii). De asemenea, institutiile publice inregistrate in scopuri de TVA vor avea obligatia, incepand cu aceeasi data, de a detine un cont de TVA pentru incasarea taxei pe valoarea adaugata aferenta livrarilor de bunuri/prestarilor de servicii taxabile realizate." Instituirea platii defalcate a Taxei pe Valoarea Adaugata, are ca scop “reducerea evaziunii fiscale in domeniul TVA, tinand cont de faptul ca exista o diferenta semnificativa intre TVA incasata la bugetul de stat si taxa declarata in deconturile de TVA depuse de persoanele impozabile inregistrate in acest scop.” (Sursa: site-ul Gov.ro)
 
Cu toate acestea, investitorii sunt de parere ca solutia va avea efecte grave asupra mediului de afaceri, prin crearea unor blocaje operationale in activitatea tuturor partilor implicate: companiile prin blocarea unor sume de bani, cheltuieli suplimentare, comisioane bancare si eforturi dublate de contabilitate; unitatile de trezoreriei ale statului, care vor fi asaltate de un numar foarte mare de cereri privind conturile de TVA, precum si ANAF-ul care va trebui sa aprobe un numar semnificativ de solicitari de transfer.

Pe scurt, ce inseamna sistemul split TVA?

Sistemul split TVA sau sistemul de plata defalcata a Taxei pe Valoarea Adaugata implica obligatia societatilor comerciale si a profesionistilor sa vireze TVA intr-un cont special incepand cu 1 ianuarie 2018.
Acest lucru presupune mai departe ca fiecare platitor de TVA (cei cu RO in fata codului fiscal) vor trebui sa isi deschida cel putin un cont de TVA care sa fie utilizat pentru incasarea si plata TVA-ului.

De cand se aplica sistemul platii defalcate a TVA?

Incepand cu 1 octombrie sistemul este optional, iar cei care opteaza vor beneficia de anumite facilitati fiscale, urmand ca din 1 ianuarie 2018 plata defalcata sa devina obligatorie.
Persoanele ce au optat pentru acest sistem vor aplica plata defalcata a TVA incepand cu ziua urmatoare celei in care au fost inscrise in "Registrul persoanelor ce aplica plata defalcata a TVA".

Care sunt persoanele obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA?

Sunt obligate sa aplice sistemul de plata defalcata a TVA persoanele impozabile, institutiile publice. Prin persoane impozabile din punctul de vedere al TVA, intelegem toate societatile, indiferent daca sunt sau nu inregistrate in scopuri de TVA, societati nationale, regii autonome, respectiv persoanele fizice ce desfasoara activitati independente sau profesii libere, daca sunt inregistrate in scopuri de TVA.
Societatile neinregistrate in scopuri de TVA aplica sistemul de plata defalcata a TVA in momentul in care achita facturile catre furnizori inregistrati in scopuri de TVA.

Pentru ce tranzactii este aplicata plata defalcata a TVA?

Plata defalcata a TVA se aplica pentru toate operatiunile taxabile din punctul de vedere al TVA la care locul livrarii de bunuri sau locul prestarii de servicii se considera in Romania.
Nu se aplica sistemul de plata defalcata a TVA pentru tranzactiile la care beneficiarul este obligat la plata TVA prin metoda de simplificare, metoda cunoscuta drept taxare inversa.

Unde se pot deschide conturile de TVA?

La Trezorerie – pentru livrarea de bunuri/prestari servicii catre institutii publice;
La Trezorerie sau la banci – pentru tranzactiile cu alti agenti economici decat institutiile publice.

Care este forma prin care se comunica contul de TVA catre parteneri?

Nefiind prevazuta o modalitate de comunicare in Ordonanta 23/2017, consideram ca puteti realiza comunicarea contului de TVA prin orice metoda: mentionare pe factura, mentionare in contracte, notificare transmisa pe e-mai l/ fax / posta, etc.

Ce se incaseaza in contul de TVA?

 • TVA aferenta vanzarilor de bunuri/prestarilor de servicii;
 • depunerile de TVA pentru vanzarile incasate cu numerar sau prin cardul bancar;
 • transferurile din alte conturi de TVA;
 • transferuri din contul curent deschis fie la aceeasi institutie bancara, fie la trezorerie;
 • sume incasate ca urmare a unor corectii in urma unor erori materiale;
 • sume reprezentand transferul de TVA intre membrii grupului fiscal unic;
 • sume incasate ca urmare a corectarii facturilor sau ca urmare a ajustarii bazei de impozitare a TVA.

Ce plati pot fi facute din contul de TVA?

 • plati de TVA pentru achizitiile de la furnizori, in contul de TVA al acestora;;
 • plati de TVA la bugetul de stat;
 • plati care reprezinta corectii de TVA, pentru care restituirea se efectueaza in alt cont de TVA;
 • corectii aferente ajustarii bazei de TVA ca urmare a corectarii facturilor, pentru care plata se efectueaza intr-un alt cont de TVA;
 • transferul in alt cont de TVA al titularului, cu acordul ANAF;
 • restituiri in contul curent al titularului, in limita alimentarii initiale;
 • umele reprezentand TVA decontate in cadrul grupului unic.
 • Comisioane bancare

Cum se procedeaza in cazul in care o persoana impozabila inregistreaza in aceeasi zi atat incasari, cat si plati cu numerar?

Daca incasarile in numerar sunt mai mari decat platile, se va depune in contul de TVA diferenta intre TVA aferenta incasarilor si TVA aferenta platilor, in termen de 7 zile lucratoare.
In celalalt caz, cand platile sunt mai mari decat incasarile, pentru ca exista deja un sold de casierie, nu este tratata de legiuitor.

Cum se aplica regimul platii defalcate a TVA in cazul platilor partiale?

Atunci cand se realizeaza plati partiale sau plati de avans, fiecare suma achitata se va considera ca avand inclusa si TVA, iar pentru aceasta se va aplica metoda sutei majorate pentru determinarea TVA de achitat separat.
Insa, daca sunt efectuate plati partiale, dar cu cota diferita de TVA, prioritate va avea regimul normal de taxare, in ordinea descrescatoare a cotelor.

Ce sanctiuni risti daca nu aplici aceste reguli?

 • dupa perioada de gratie de 7 zile lucratoare, timp in care se pot corecta erorile care apar, se va aplica o penalitate de 0,06% pe zi din valoarea TVA, dar nu mai mult de 30 de zile;
 • dupa termenul de 30 de zile, pentru fapte precum nevirarea in contul de TVA al furnizorului sau debitarea eronata a contului de TVA, se aplica o amenda de 50% din suma reprezentand TVA, iar pentru fapte precum nevirarea sumelor reprezentand TVA din contul curent al titularului in contul de TVA al acestuia sau plata TVA datorata furnizorului din alt cont decatde TVA, se aplica o amenda de 10% din suma reprezentand TVA.

Iata un exemplu simplu al modului in care functioneaza sistemul:

Firma ABC SRL primeste de la furnizorul F SRL o factura in valoare de 1.000 lei plus TVA 19%. In acelasi timp ABC SRL emite catre clientul sau C SRL o factura in valoare de 2.000 lei plus TVA 19%.
Viramentele care se vor efectua sunt urmatoarele:
 1. ABC plateste furnizorului F SRL:  1.000 lei din contul sau bancar in contul bancar al furnizorului F si 190 lei (TVA) din contul sau de TVA in contul de TVA al lui F;
 2. ABC incaseaza de la C SRL 2.000 lei in contul de baza si 380 lei (TVA) in contul de TVA.

Pentru a va clarifica multe alte aspecte ale introducerii platii defalcate a TVA, va punem la indemana o sesiune de 29 intrebari si raspusuri realizata intre antreprenori si ANAF.