Tehnologia care creste profitabilitatea si consiliaza managerii


In ultimii ani, cu precadere in Europa de Vest si Statele Unite, solutiile de Business Intelligence (BI) au patruns in mai toate sferele vietii, generand informatii pretioase care au stat la baza unor noi strategii de dezvoltare. Beneficiile solutiilor testate de catre companii au fost, ulterior, validate in centre medicale, turism, telecomunicatii etc., contribuind nu doar la eficientizarea activitatii angajatilor, ci chiar la salvarea de vieti umane.

Doua dintre coordonatele cheie ale fiecarui business ce pot fi optimizate intr-un termen relativ scurt prin adoptarea unor decizii favorabile la momentul potrivit sunt timpul si bugetul. Pentru Romania, solutiile BI sunt o noutate, desi companii din sistemul bancar, retail, distributie etc. au inceput sa le foloseasca pe larg si raporteaza diminuarea costurilor operationale cu pana la 40%, in paralel cu cresterea vanzarilor de 20-40%. “In SUA, piata solutiilor BI se estimeaza ca va ajunge, anul acesta, la 20.8 miliarde de dolari. Prin comparatie, la noi, companiile abia incep sa testeze aceste solutii si sa le descopere beneficiile.

Timpul este cel mai pretios aspect in business, iar un BI te ajuta sa iei decizii mult mai repede datorita analizelor si rapoartelor pe care ti le pune la dispozitie, pe baza carora poti face previziuni precise sau chiar schimbari in timp real in strategia de vanzari, marketing, in serviciile gestionate si produsele din portofoliu etc. Spre exemplu, datorita solutiei Optimall BI, clientii nostri ne-au marturisit ca timpul pe care in mod normal il consumau pentru a avea acces la anumite analize s-a redus cu pana la 50%”, a spus Ionut Gherle, Director Executiv al diviziei Optimall in cadrul companiei clujene AROBS Transilvania Software.

Fie ca este vorba despre identificarea unui candidat potrivit, monitorizarea performantelor, strategii de retentie si motivare a angajatilor existenti sau operatiuni administrative la nivelul resurselor umane, tot mai multe companii resimt nevoia de a lucra intr-o maniera profesionista. Potrivit unui studiu realizat de Society for Human Resources Management, 26% din companii externalizeaza serviciul de resurse umane pentru a economisi bani, iar 23% dintre manageri aleg sa faca acest lucru fiind de parere ca le consuma prea mult timp si nu se pot concentra pe strategie si planificare.

Pe langa rolul important al sistemului de Business Intelligence in luarea deciziilor de catre managerii companiilor, avand un impact direct asupra profitabilitatii acestora, trebuie stiut ca acesta tehnologie poate contribui cu succes si la analiza HR si managementului resurselor umane. Optimall BI permite crearea unei conexiuni intre performanta angajatului si performanta financiara, ceea ce inseamna ca managerul de resurse umane poate interveni atunci cand este necesar pentru a optimiza forta de munca. “Astfel angajatii companiei vor beneficia de o distribuire corecta a sarcinilor, in functie de aptitudinile si disponibilitatea la momentul respective. In plus, cu totii avem colegi performanti sau mai putin eficienti, asa ca, de multe ori, avem nevoie de un instrument care sa ne ajute sa analizam obiectiv activitatea acestora si sa-i identificam pe cei care au nevoie de un training sau pe cei care sunt pregatiti sa devina mentori in echipele lor”, a declarat reprezentantul AROBS. 


Ce dezvaluie cifrele despre solutiile BI

  • Dintre cei care aleg o solutie BI, 44% incep sa o utilizeze in primele 30 de zile, iar rata de utilizare creste la 75% dupa primele 3 luni;
  • Asigura un ROI (returnarea investitiei) de 186% intr-un interval de 6,5 luni de la implementare;
  • Pana la 40% reducere a costurilor operationale;
  • 23% crestere in cashflow;
  • 16% crestere a veniturilor;
  • 34% crestere in productivitatea angajatilor.